Wanneer kies je voor Prezi

By Blog
Wanneer kies je voor Prezi

preziPresenteren is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het is voor veel sprekers fijn om ondersteuning te hebben van beeld. De meeste gebruiken daarvoor PowerPoint. Prezi is een online programma die aan populariteit wint. Lees ook wanneer je het beste PowerPoint kunt gebruiken. Nu gaan we de mogelijkheden van Prezi bekijken.

 

Olifantprincipe

Prezi is zeer geschikt voor het gebruiken van het olifantprincipe. Door je luisteraars een compleet beeld te geven van je gehele verhaal en daarna in te zoomen op onderdelen, word je verhaal beter gevolgd en krijgt de informatie direct een juiste plaats bij je publiek.

Als je bijvoorbeeld wil vertellen over de reis die je hebt afgelegd en de inzichten die je daardoor hebt gekregen, dan laat je een afbeelding zien van de complete route en vanuit daar zoom je in op de plaatsen waar je bent geweest. Dit kun je heel gemakkelijk doen met Prezi!

Tip: Lees meer over het olifantprincipe

Improviseren

Prezi is vooral geschikt voor sprekers die hun verhaal kunnen loslaten en goed kunnen improviseren. Je kunt met Prezi wel een route volgen van aansluitende dia’s maar het is niet nodig. Een Prezi moet je zien als een groot vel waarop je kunt mindmappen. Je kunt op elk moment naar elke locatie van de mindmap om daar meer over te vertellen.

Tip: verwissel niet te snel van afbeelding. Je publiek kan er tureluurs van worden.

 

Beetje handig?

Als je een beetje handig bent, of je vindt het leuk om te leren, dan kun je de mooiste presentaties maken met Prezi. In de nieuwste versie is het zelfs mogelijk om 3D afbeeldingen toe te voegen. Wil je echt de blits maken, dan is Prezi wel een gave tool!

Tip: Een hand-out is niet altijd de beste oplossing, denk eens aan een korte samenvatting van het verhaal, en geef dat aan het publiek mee. Grotere kans dat je boodschap blijft hangen.

 

Tips Prezi:

 1. Om tekst in te voeren hoef je nu nog maar 1x op het scherm te klikken (voorheen 2x). Om teksten te wijzigen dubbelklik je op de tekst.
 2. Een object verplaats je door met je muis over het object te gaan totdat je een schaduw ziet. Dan klik je op de schaduw en versleep je het object naar de juiste positie.
 3. Met je rechtermuisknop roep je een menu op: knippen, plakken en verwijderen.
 4. Ben je de weg kwijt in je Prezi, klik dan op het huisje home, dan ga je terug naar het overzicht.

Bekijk hier een voorbeeld van een Prezi

 

prezi-pdf

 

Lees ook Wanneer gebruik je PowerPoint

Tagged under:

3 Comments

 • rob de Weerd

  Ha die Ineke,

  Goed bezig !

 • henriette bakker

  Ik kijk op je site en zie dat je Prezi aanprijst. Als PA “in between jobs” wil ik me Prezi me graag eigen maken en ben ik op zoek naar een goede online training. Wellicht kun jij me een tip geven. Heb zelf op gegoogled maar nog niet echt een goede training kunnen vinden.
  Alvast dank! Henriette

  • Inique4U

   Hoi Henriette, ik hoop dat je snel een leuke nieuwe uitdaging vindt.Ik heb zelf veel aan deze (gratis) prezi handleiding gehad http://www.shareall.nl/prezi-handleiding. Als je het vooral zelf wil uitproberen is YouTube ook een handig hulpmiddel. Bijv. deze uitleg: https://www.youtube.com/watch?v=bUuarfKwSwk. Ik hou mijn ogen en oren open in mijn netwerk voor online training Prezi en zal je dan informeren.

Comments are closed.

×